Gramenet de Besòs

Vol saber com fer sabó amb oli de cuina reciclat?

La major part dels olis que utilitzem a la cuina acaben abocats a l’aigüera o llençats a les escombreries. Aquesta pràctica planteja greus problemes per al medi ambient:

– 1 litre d’oli contamina 1 milió de litres d’aigua.
– La retenció d’olis en mars i rius pot crear una pel·lícula sobre la superfície de les aigües alterant els ecosistemes aquàtics.
– L’eliminació d’aquests olis a les depuradores presenta moltes dificultats i un elevat consum d’energia.

Si reciclem l’oli de cuina, no tan sols reduïm aquests problemes, sinó que contribuïm a transformar un residu contaminant en altres productes útils, com per exemple el combustible biodièsel.

També pots reutilitzar-lo per fer coses útils. Nosaltres et proposen elaborar sabó, aquí tens tot el necessari per fer-ho:

Material

1 l d’oli usat de cuinar
1 l d’aigua
167 gr. de sosa càustica (hidròxid de sodi)
Oli essencial (opcional)

Elaboració

  1. S’introdueix l’aigua en un recipient gran de plàstic o acer inoxidable. Tot seguit, i tenint en compte les mesures de seguretat (màniga llarga, guants de làtex o goma, mascareta i, si som en un lloc tancat, ulleres) s’hi vessa la sosa càustica o hidròxid de carboni i es remena fins que es dissolgui completament en l’aigua. La temperatura augmentarà i despendrà fums que no poden ser inhalats perquè són altament tòxics.
  2. Ho deixem reposar perquè es refredi i quan la sosa hagi agafat una temperatura similar a la de l’oli (36-38º) introduïm l’oli de mica en mica mentre remenem (com si féssim allioli) amb un pal o cullera de fusta o de plàstic, mai de metall.
  3. A partir d’aquest moment, no podem deixar de remenar i SEMPRE EN LA MATEIXA DIRECCIÓ (del contrari es podria negar), durant uns 30 o 40 minuts, fins que la barreja comenci a espessir durant el procés de saponificació.
  4. Quan la barreja deixa traça i textura similar a una pasta, ja està llest per vessar-ho als motllos que haurem preparat prèviament (de silicona, de plàstic prou gruixut, etc.).
  5. Al cap de 24h d’haver omplert els motllos (en cas que calgui) es pot tallar el sabó en pastilles amb un gavinet i deixar assecar durant uns 20 dies. És important no fer servir el sabó durant aquest temps perquè encara podria contenir traces de sosa i irritar la pell.
  6. Passats aquest dies, ja tenim sabó per al rentaplats, la rentadora, el cabell, la pell, les mans! 

Visita el flickr del Lokal Social Krida.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s