Altres

Titulars Directa!

Directa 164, 9 de desembre de 2009

Multinacionals sota sospita financen la caravana de Mauritània

Les empreses patrocinadores de l’expedició dels cooperants segrestats a l’Àfrica han estat denunciades moltes vegades per delictes mediambientals i per explotació laboral

Després del segrest, el 29 de novembre, de tres cooperants catalans a Mauritània, s’han qüestionat les mesures de seguretat d’aquest tipus d’expedicions i també la qualitat dels projectes de cooperació. Una de les coses que, a primer cop d’ull, han resultat més sorprenents de l’autoanomenada Caravana Solidària amb Àfrica han estat els grans logotips esponsoritzadors que duien els camions tot terreny encarregats de transportar materials, medicines i aliments. Entre aquestes empreses patrocinadores, hi podem trobar Novartis, Endesa, FCC, La Caixa, Acciona, nombroses constructores i també promotores immobiliàries. Moltes d’aquestes signatures ja figuraven entre les principals finançadores del Fòrum Universal de les Cultures 2004. La clau de la participació d’aquestes empreses en projectes de cooperació rau, precisament, en la contrapartida per exempcions fiscals que reben arran de la seva solidaritat. Són partides incloses a l’apartat de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), que posteriorment són incloses dins la facturació i que permeten importants desgravacions davant del Ministeri d’Hisenda. Aquest model de cooperació ha estat fortament criticat per la majoria d’ONG que treballen en el camp del desenvolupament. La situació de captiveri que viuen actualment els tres voluntaris segrestats ha fet que aquestes crítiques hagin estat silenciades, però ja  s’han escoltat algunes veus provinents de la pròpia Federació Catalana d’ONG pel Desenvolupament (ONGD) que matisaven que la Caravana Solidària “no complia els criteris mínims de qualitat en la cooperació per poder ser inclosa dins les 83 entitats associades en aquesta organització”.

El govern de Martorell fa un pàrquing sense permís

L’Agència Catalana de l’Aigua va proposar, el mes de novembre d’enguany, sancionar l’Ajuntament de Martorell (governat per CiU) amb 30.000 euros per haver construït una zona asfaltada d’aparcament a la riba esquerra del riu Anoia i un vial i un pàrquing a la dreta. La denúncia, interposada per la Candidatura d’Unitat Popular i l’entitat ecologista Martorell Viu, demana la restitució del medi malmès i indica que el pàrquing suposa un perill per la seguretat de les ciutadanes.

L’allau de consultes eclipsa les cinc provocacions ‘fatxes’ del 13D

S’han mobilitzat totes les famílies de l’espanyolisme més extremista i beligerant però, tot i així, només han aconseguit convocar cinc actes feixistes davant les 169 consultes per la independència previstes pel 13 de desembre. Seran pocs, però es voldran fer notar. Les últimes sigles que han cridat la seva militància han estat els qui s’agrupen sota el paraigües d’Alianza Nacional. Es concentraran a les 12 del migdia del 13 de desembre a la plaça Urquinaona de Barcelona i des d’allà es desplaçaran fins a la plaça Universitat. L’última marxa que va celebrar aquest grupuscle a Catalunya va aplegar uns 200 militants a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona. La majoria dels seus activistes són de València i Saragossa. Democracia Nacional ja ha manifestat la voluntat de sortir al carrer, però encara no ha fet pública la seva cita. Els nostàlgics franquistes agrupats a la Falange no han notificat tots els seus punts de trobada, però ja s’ha sabut que han entregat una comunicació escrita a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per manifestar-se el migdia del 13D. El Departament d’Interior els va instar a manifestar-se el 12 de desembre amb l’objectiu d’evitar aldarulls, però li van fer cas omís. El seu portaveu ha fet una crida a sortir al carrer espontàniament el dia 13 i també ha apuntat com a objectiu la ciutat de Sant Cugat. Alternativa Espanyola té previst aplegar-se a les 12 del migdia a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on coincidirà amb actes de La Marató de TV3, que se celebra el mateix dia. El partit d’Albert Rivera, Ciutadans-Partit de la Ciutadanía, per la seva banda, ha suspès el seu míting a la plaça Universitat, per no coincidir amb els seguidors d’Ynestrillas. Substituiran la seva presència a Barcelona per la participació en una botifarrada popular constitucionalista a Molins de Rei.

Disset anys de lluita contra la impunitat de l’assassí de Pedro Álvarez

Pedro Álvarez, el 15 de desembre de 1992, va recriminar un conductor d’un cotxe que, circulant a gran velocitat, va estar a punt d’atropellar la seva companya. La resposta del conductor va ser treure una arma reglamentària i disparar tres trets mortals al jove. Tres dies després, un policia espanyol va ser detingut en relació a l’assassinat. Des d’aleshores, es va convertir en el principal sospitós i també en una de les figures més representatives de la impunitat. Des d’aquell dia, Juanjo Álvarez i Mari Carmen Peso han lluitat incansablement perquè es fes justícia en relació a l’assassinat del seu fill.

El Casal Popular de Gràcia combat l’amenaça de desallotjament

Duia molts anys abandonat quan es va okupar; ningú no sap què s’hi farà en un futur proper, però un jutjat de Barcelona pretén dictaminar el desallotjament del Casal Popular de Gràcia i de l’Assemblea de Joves que el gestiona. L’11 de desembre, l’advocat que els representa ha estat citat a una vista oral on es decidirà si el casal –ubicat al número 41 del carrer Ros de Olano– podrà personar-se al judici, ja que, de moment, aquesta possibilitat ha estat bloquejada per una caució de 30.000 euros. Si no dipositen aquesta quantitat, no podran anar al judici i no tindran cap mena de garanties: els jutjaran sense la seva presència.

L’ADN i els mòbils: eines de control social

(estirant del fil)

> Diversos escriptors del segle XX van intentar imaginar-se com serien les societats del segle XXI, unes societats caracteritzades per un intens control social. L’obra de George Orwell, 1984, ha esdevingut real quan es compleixen 25 anys de la data marcada per l’autor. Televisió i ordinadors a totes les llars, mòbils interceptats, ADN arxivat, telecomunicacions intervingudes, plantes i animals patentats, enginyeria genètica, etc… ‘El Mon Feliç’ d’Aldous Huxley també va predir el que ara s’esdevé. El cineasta i guionista Terry Gilliam ens va mostrar molt habilment el que estava a punt d’arribar a través de la seva obra mestra, ‘Brazil’.

Desè aniversari de la lluita antiglobalització

(expressions)

Milers de persones es van manifestar fa deu anys contra l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i els seus projectes liberalitzadors a Seattle. Entre el 29 de novembre i el 3 de desembre de 1999, aquesta ciutat nord-americana de 600.000 habitants i amb un important moviment sindical va ser la protagonista arreu del món. El 30 de novembre, prop de 100.000 manifestants van aconseguir conduir la Ronda del Mil·lenni al fracàs a través del que es va anomenar la Batalla de Seattle. Ara,  una dècada després del que es va considerar l’inici del període d’auge del moviment antiglobalització, Esther Vivas i Josep Maria Antentas han publicat el llibre Resistencias Globales. De Seattle a la crisis de Wall Street. La idea és clara: “Els deu anys transcorreguts des de Seattle eren un bon moment per aturar-se i analitzar què havien significat aquests anys de mobilitzacions contra la globalització capitalista, quines alternatives s’han plantejat i quines han estat les principals fites”, afirmen les autores.

(indirecta)

Pere Ortega activista i investigador

El camí de la violència és el fracàs de la política”

Un informe recent del Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs posava en evidència les argúcies que empra el govern espanyol per amagar la despesa militar real de l’Estat. Pere Ortega, activista i investigador del centre, sosté que tot i que les guerres a què es destina aquest armament són la màxima expressió de la violència, la meta del pacifisme s’endinsa, també, dins les societats sense conflictes armats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s