Altres

Titulars Directa!

El confident del ‘cas Raval’ desarma la versió del CNI

F1: “No sóc policia ni col·laborador dels serveis secrets francesos”

El tedi del primer dia de judici encara es podia respirar pels passadissos. Alguna periodista catalana es passejava saludant uns i altres amb gesticulacions d’entusiasme, mentre el periodista Fernando Reinares –impulsor mediàtic del vídeo on Maulvi Omar reivindica el suposat atemptat a Barcelona– conversava amigablement amb l’advocat Josep Maria Fuster Fabra, de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, a la recerca d’una sortida digna a algun dels punts dèbils del sumari. Les declaracions del 16 de novembre van transcórrer de forma molt automatitzada, a l’espera de la presència del testimoni protegit F1, que ja es rumorejava que arribaria a la tarda. Tot sense més sobresalts que algunes pífies notables del ministeri fiscal. Dues vegades més, Vicente González Mota va confondre el terme Tehrik (Tehrik e Taliban Pakistan) amb el de Tabligh. La quarta vegada que el fiscal va confondre ambdues paraules va ser quan va preguntar a l’acusat Mohammed Tarik: “Vostè és membre del grup Tehrik e Tabligh?”. Va ser el propi Tarik qui el va alertar i va corregir el ministeri fiscal: “No existeix aquest nom”. Després de reiterar tant aquest error, cal preguntar-se si la fiscalia no ha aconseguit aclarir la diferència entre ambdós termes –cosa que també posa en dubte la seva capacitat de discerniment en aquest procés– o si, amb més mala intenció, pretén induir a una declaració autoinculpatòria forçant algun equívoc fonètic. Aquesta, però, no va ser l’única pixada fora de test de González Mota. La seva última pregunta al ciutadà indi Roshan Jamal Khan va ser: “Quants anys ha viscut al Pakistan vostè?”. Khan va contestar: “Cap, sóc de l’Índia”, davant les rialles generals de la sala. González Mota ha demanat entre onze i divuit anys de presó pels acusats, tot i que el segon dia de judici encara no sabia distingir entre un grup armat i un corrent religiós, una apreciació que sí que va fer F1: “Tehrik i Tabligh no són el mateix”.

Sis mesos en vaga i tancats a bord d’un vaixell de càrrega

José Luís ens rep a la passarel·la del Mercedes del Mar. Ja fa sis mesos que viu ininterrompudament al vaixell i s’hi sent “com a casa”, a pesar dels problemes que tenen amb el subministrament d’aigua, menjar o gasoil. “Això darrer és el pitjor perquè, quan falta, no tenim ni llum ni aigua corrent i caminar pel vaixell a les fosques és realment perillós”. Es troben així des que, el 27 de juny, es van declarar en vaga per protestar per l’impagament de salaris que l’empresa Iscomar –que cobria les rutes entre les Balears i la Península– duia terme de forma periòdica. Després va venir una liquidació de l’empresa totalment irregular, ja que en lloc d’acomiadar els treballadors va pressionar-los perquè marxessin voluntàriament. “La UGT va col·laborar amb aquesta estratègia –denuncia Pedro, un dels altres mariners tancats– (…) El Comitè d’Empresa del personal de terra era d’aquest sindicat i no va fer res per denunciar totes les il·legalitats d’Iscomar. Aquí, al vaixell, va venir un alliberat seu a recomanar-nos que marxéssim i a dir-nos que l’Estat s’encarregaria de pagar-nos el que l’empresa ens devia… Però els que li van fer cas no han vist un duro i, a sobre, han perdut els seus drets per abandonar el lloc de treball”.

Una empresa francesa gestionarà l’aigua del Ter i del Llobregat

El grup Criteria Caixa Corp de La Caixa i la transnacional francesa Suez van acordar, el 22 d’octubre, que la participació de Suez a AGBAR –empresa d’aigües dirigida per l’antic gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ángel Simón, i presidida per un dels secretaris d’Estat de Felipe González, Jordi Mercader– augmenti del 51% actual al 75%. L’operació ha estat viable perquè Suez ha accedit a vendre a La Caixa la participació del 55% que tenia AGBAR a l’asseguradora de salut ADESLAS. La corporació catalana comptarà amb el 100% del capital d’ADESLAS, després d’haver comprat el 45% restant a la Mútua Médéric, una corporació francesa amb presència de la família Sarkozy. La Caixa ha inclòs a l’acord signat amb Suez una clàusula que li permetria desfer-se de la resta d’accions que manté a AGBAR en un termini de cinc anys. D’aquesta manera, la presa de decisions sobre la gestió d’AGBAR –empresa que abasteix més del 65% de la població catalana– es traslladarà de Barcelona a París.

La presó de Lledoners ja està saturada dotze mesos després de la seva inauguració

Ara farà un any de l’obertura de la presó de Lledoners, situada a Sant Joan de Vilatorrada (Bages). La polèmica presó havia de ser un dels vuit equipaments penitenciaris recollits al Pla Director d’Equipaments Penitenciaris 2004-2010 per pal·liar la massificació de les presons catalanes. Si l’any 2007 ja es parlava de la mala planificació d’aquest projecte, actualment la desviació arriba al punt de modificar la capacitat màxima permesa dels centres de nova construcció. Això és el que ha passat amb la presó de Lledoners, que té una capacitat màxima de 750 persones i, en aquests propers mesos, arribarà a la plena ocupació amb només sis mòduls oberts dels vuit que té la presó. Actualment, s’està instal·lant una segona llitera a les cel·les individuals, cosa que dóna una cabuda de 128 persones per mòdul.

Un mes d’ocupació forestal contra la MAT a les Guilleries

Després de tres setmanes feixugues de fer feina dura, les noves habitants d’un petit reducte de les Guilleries expliquen què, com, quan i per què han decidit penjar-se dels arbres.

El veïnat es mobilitza contra la impunitat de la corrupció

Prop de 200 persones es van concentrar a la plaça de la Vila de Badalona, el 13 de novembre, sota el lema Contra els corruptes i a favor de la democràcia convocades per la Plataforma Unitària Ciutadana.

Presó per les ‘SS espanyoles’

(estirant del fil)

> Els nazis amb cap rapat són els que fan rebombori al carrer, però molts són incapaços de fer un moviment organitzat. Els quatre condemnats a penes de presó a Catalunya, que consideren que els caps rapats “donen mala imatge i són una autèntica desgràcia pels nacionalsocialistes seriosos”, han creat una estructura que vol formar quadres nazis a través de partits, un grup paramilitar que emula les SS hitlerianes, editorials i llibreries. El nazi Ramon Bau diu que, a l’Estat espanyol o a Xile, “on encara es pot ser nacionalsocialista, hem de mantenir grups legals seriosos que puguin editar llibres i revistes i donar exemple del nostre estil i lluita”. A Alemanya, per exemple, aquests grups estan prohibits.

Torna Transglosadors, de la glosa al hip-hop

(expressions)

Sovint, el fet d’improvisar és el camí per trobar moments insòlits i inesperats, afegir i crear combinacions que d’altra forma no s’esdevindrien mai i donar pas a la creativitat sense barreres. Fer el salt sense xarxa de seguretat. Les tècniques d’improvisació són recurrents al teatre, els monòlegs, la dansa, les jam sessions o la pintura. Moltes vegades serveixen com a exercici de gimnàstica mental i són una excusa perfecta per generar moments de festa o de trobada interdisciplinària.

(indirecta)

Ory Okolloh advocada, activista i blocaire kenyana

“Els mòbils han representat un abans i un després a l’Àfrica”

Ory Okolloy és una ‘ciberactivista’ kenyana que, el 2008 –durant els greus incidents de violència postelectoral–, es va fer famosa perquè, des del seu bloc, va desenvolupar un programari que permetia que els testimonis denunciessin els actes violents a velocitat real. Avui, el seu programari s’utilitza en desenes de projectes d’arreu del món, fet que l’ha convertida en una de les blocaires més famoses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s