Altres

Titulars Directa!

160DIRECTA_001

La fiscalia vol jutjar un centenar d’estudiants contraris a Bolonya

Les afectades per les càrregues de 2008 es querellen contra els Mossos

Les estudiants que van lluitar contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) –conegut com a pla Bolonya– a Catalunya el curs passat han rebut resposta en forma de repressió a les seves reivindicacions i propostes. El moviment estudiantil va passar a l’acció per fer que s’escoltessin les seves reivindicacions: una moratòria en l’aplicació dels graus, l’obertura d’un ampli debat social sobre el model d’ensenyament superior, la celebració d’un referèndum vinculant de tota la comunitat universitària i la retirada dels 33 expedients disciplinaris oberts a la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb aquest objectiu, durant tot el curs (2008-2009), es van organitzar infinitat d’accions que –ben lluny de les pretensions estudiantils– han desembocat en una tardor farcida de judicis, amb més d’un centenar d’estudiants imputats, tant per la via penal com administrativa.

‘Cas Pretòria’: una trama antiga i sistemàtica

La detenció i empresonament de dirigents destacats de la direcció actual del PSC i de l’antiga cúpula de CiU ha destapat una pràctica antiga i sistemàtica de la majoria d’ajuntaments i empresaris de la construcció. Gran part dels plans urbanístics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona porten el segell d’algun dels presumptes corruptes imputats. La penúltima entrega és aquesta: Macià Alavedra, el Golf de Viladecans i el Futbol Club Barcelona han mantingut una estreta relació comercial.

Manifestació a Perpinyà per la unitat dels Països Catalans

El 7 de novembre de 1650, la monarquia francesa i l’espanyola van pactar, a instàncies de les institucions catalanes de l’època, la cessió a França dels territoris –sota domini de la corona espanyola– que actualment anomenem Catalunya Nord, englobats en les comarques del Capcir, el Rosselló, el Conflent, el Vallespir i l’Alta Cerdanya. D’aquesta manera, la regió –bressol històric de la cultura catalana– va passar a mans franceses, amb la signatura de l’anomenat Tractat del Pirineus, que enguany compleix 350 anys. Per commemorar l’inici de la resistència dels nord-catalans a ser absorbits per una cultura aliena, 5.000 persones (segons l’organització) es van manifestar pels carrers de Perpinyà, el 7 de novembre, sota el lema Esborrem el Tractat del Pirineus. A la marxa, hi van participar, entre d’altres, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), una plataforma en defensa de TV3 –que podria deixar d’emetre a la Catalunya Nord– i organitzacions de l’Esquerra Independentista com Maulets i Endavant, a més de diversos partits polítics. La jornada també va posar punt final al Correllengua 2009, el conjunt d’actes en defensa de la llengua catalana que ha recorregut centenars de municipis dels Països Catalans, enguany homenatjant la figura de l’escriptor Manuel de Pedrolo.

La variant de la C-37 de Manresa afectarà l’entorn natural

L’associació ecologista Meandre de Manresa va tornar a fer escoltar la seva veu, el 8 de novembre, en el marc de la tercera sortida guiada per l’anella verda de Manresa, per denunciar la destrucció de la natura que comportarà la construcció de l’eix diagonal en el seu traçat de la C-37 de Manresa. Aquesta carretera, juntament amb el futur eix ferroviari, afectarà les zones naturals de la riera de Rajadell i del Suanya al seu pas per Manresa. Tot i que les obres no s’han iniciat, aquest estiu han començat els primers moviments per sondejar el terreny.

Les deixalleries reben grans quantitats d’aparells i materials útils

La societat de consum actual, on la publicitat i el màrqueting s’encarreguen de crear hàbits de compra i noves necessitats entre la població, ha substituït, en molts casos, el tradicional valor d’ús de les coses per criteris basats en la moda, l’estètica o les noves tecnologies que apareixen al mercat. Arran d’aquesta tendència, les deixalleries municipals catalanes reben un gran nombre de materials reutilitzables (roba, calçat, electrodomèstics o aparells d’informàtica) i recuperables (mobles, fustes, metalls, paper, llibres, cables elèctrics o aparells d’electrònica i informàtica) que són llençats al cabàs del reciclatge quan encara funcionen o quan encara tenen utilitat. L’exemple més paradigmàtic d’aquesta conjuntura, que permet que les indústries continuïn fabricant productes que no necessiten una substitució immediata a les llars per motius de pèrdua de funcionalitat, el trobem en el terreny dels electrodomèstics i els aparells d’electrònica. Marta Rodríguez, educadora ambiental de la deixalleria de Molins de Rei, diu que “amb l’aparició de les pantalles planes de televisió, ens hem trobat que molta gent ha llençat monitors antics que encara funcionaven”. Un altre dels productes estrella que la gent llença quan encara funciona és el material informàtic. En aquest sentit, Rodríguez manifesta que “hi ha material informàtic que es porta a la deixalleria perquè el mercat fa que quedi obsolet ràpidament”. Durant l’any 2007, la deixalleria de Molins de Rei, que dóna servei a una població de 23.500 persones, va rebre 52 tones d’electrodomèstics i material d’informàtica.

Els conductors d’autobusos convoquen més jornades de vaga

Les treballadores afectades pel conveni col·lectiu de transport de viatgers per carretera de la província de Barcelona tornaran a aturar el serveis que ofereixen les empreses on treballen els dies 12 i 13 de novembre. El conjunt de treballadores i treballadors ja van adoptar aquesta mesura fa dues setmanes, els dies 29 i 30 d’octubre. En aquell cas, la vaga va tenir un seguiment del 90%, segons els sindicats implicats en la negociació del conveni, CCOO i UGT. Els representants sindicals dels treballadors exigeixen la millora de diversos punts del conveni col·lectiu, com l’actualització i l’augment del sou base, les condicions que permetin una millor conciliació familiar i l’aplicació del que anomenen pla d’igualtat.

El pressupost militar espanyol es dispara

(estirant del fil)

El negoci armamentista a l’Estat espanyol busca la manera de disfressar-se, com el camuflatge del pressupost militar mitjançant partides a altres ministeris diferents del de Defensa.

Cent anys de grafisme per la independència

(expressions)

Des dels primers segells clandestins de la Unió Catalanista publicats els primers anys del segle xx fins als habituals mocadors amb la bandera estelada, hi ha tot un segle d’història.

(indirecta)

José de Echave Doctor en economia i president de l’ong cooperación al perú

“La massacre de Bagua ha deslegitimat la privatització del sòl”

El Perú es guareix de la massacre de Bagua, el municipi de l’Amazones on, el juny passat, desenes de camperols van ser assassinats mentre defensaven les seves terres davant l’intent del govern de cedir-les a una multinacional minera. Un dels analistes més lúcids d’aquest fenomen és José de Echave, assessor de Tierra y Libertad, el nou partit vinculat als moviments populars del nord del país. Per Echave, doctor en Economia per la Universitat de París, la lluita contra l’activitat predadora de la indústria és clau per situar Amèrica Llatina en un escenari de pau i de justícia social.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s