Gramenet de Besòs

Panellets

Autora: Mònica Rodulfo

Ingredients: (per a 50 panellets)

400 g ametlla pelada y rallada
300 g sucre
200 g patata “seca”
ratlladura de una llimona
1 cullerada de cafè soluble
100 g coco rallat
200 g pinyons

Elaboració

Posa la patata a bullir sencera i sense pelar (també la pots ficar al microones durant  3 ó 4 minuts i tindràs la patata feta). Pela-la calenta y passa-la per el passapurés o xafa-la molt bé amb una forquilla. Barreja-la amb l’ametlla rallada, el sucre i la ralladura de llimona (sense rallar la part blanca), primer amb una cullera i després amb les mans molt netes. Forma un cilindre i guarda’l en el frigorífic, embolicat en una làmina de plàstic o en una bossa de plàstic neta. Podràs continuar al cap de 6 o 10 hores, quan s’hagi endurit pel fred. Aquesta és la massa bàsica.

Per a fer les diferents varietats de panellets només s’ha de porcionar la massa i afegir altres ingredients:

Panellets de cafè: en un bol petit afegix ¼ part de la massa (endurida pel fred) i una mica de cafè soluble en pols. Barreja, forma un xurro llarg i estret i talla’l a trocets (de la grandària d’una mandonguilla més aviat petita). Modela ràpidament amb les mans una pilota i fes-li un tall en el centre com el gra de cafè.

Panellets de coco: en un bol petit afegix altra ¼ part de la massa i barreja amb coco rallat, quedarà la massa més aviat aspera. Forma un churro llarg i estret i  talla’l a trocets (de la grandària d’una mandonguilla). Modela estrenyent amb els dits, donant-los forma de bolet amb la seva tija (es col·loquen amb la tija cap amunt). No han de quedar perfectes (els bolets no ho són), les esquerdes que apareixen es dauraran lleugerament i quedaran molt bé.

Panellets de pinyons: són els més clàssics, pots fer-los amb la meitat de la massa, fes pilotes (de la grandaria d’una mandonguilla). Has de batir clara d’ou cuidant que no faci escuma i barreja en ella els pinyons. Amb les mans plenes de pinyons (mullats en la clara d’ou) pren les pilotetes i continua donant-los la forma rodona mentre es van incrustant lleugerament els pinyons en la massa. Això es fa amb les mans sobre el mateix bol on estan la resta dels pinyons doncs es van caient. Si se’t peguen els pinyons en les mans, mullate-les amb aigua.

Es pot fer qualsevol altra varietat de panellets adornant-los amb trocets de fruita confitada, ametlla sencera o mitja nou.

Col·loca els panellets ja formats sobre una safata de forn amb paper vegetal (per a forn), és imprescindible el paper, doncs sense ell es peguen molt. Amb en forn precalentat a 200 °C, posa’ls durant 3 o 4 minuts amb gratinador i ventilador simultani; no s’han de coure, solament s’ha de formar una fina crosta exterior que els permeti aguantar la forma al guardar-los. El seu color original és el blanc pel que no esperis que es daurin molt. Treu els panellets de la safata, només quan estiguin freds. Es conserven durant diversos dies en una caixa de llauna.

Nota: la patata es pot canviar per boniato, també surten força bons.

BON PROFIT !

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s