Gramenet de Besòs

MANIFEST EN DEFENSA DELS SERVEIS PÚBLICS I EN CONTRA DE LA SEVA PRIVATITZACIÓ

MANIFEST EN DEFENSA DELS SERVEIS PÚBLICS I EN CONTRA DE LA SEVA PRIVATITZACIÓ

ATUREM L’INICI DE LA PRIVATITZACIÓ DE LA NOVA BIBLIOTECA DE SINGUERLÍN!

Els administradors públics de tots el colors polítics amb la connivència del sector privat, pacten dia rere dia, d’esquenes a la societat i contra els seus interessos, la privatització de serveis públics, convertint-los en un negoci i, més d’una vegada, per a familiars o amics (només cal llegir els diaris). S

ERVEIS PÚBLICS, GUANYS PRIVATS

Cal posar en evidència l’ofensiva de dirigents econòmics, polítics i de mitjans de comunicació que presenten com una política inevitable de les administracions públiques la privatització de tot allò que pugui ésser controlat per empreses privades; un exemple més d’imposició antidemocràtica d’un model econòmic neoliberal. Estem en contra de la disminució de la despesa pública social, a favor del seu augment significatiu i de la gestió pública directa. Les campanyes de desprestigi dels serveis públics i dels seus empleats, no són innocents, estan orquestrades per aquells que només veuen diners per a les seves butxaques i moltes vegades compten amb l’ajut impagable d’aquells servidors públics que deixen que els serveis públics es degradin. Amb tot l’anterior s’aconsegueix que sigui el propi «ciutadà emprenyat» qui vegi amb bons ulls les privatitzacions, i així és tanca el cèrcol.

Privatitzar un servei públic significa reconèixer la incapacitat de les administracions per a desenvolupar una bona gestió, és per això que la solució no passa per la privatització del servei públic, sinó perquè els gestors de la cosa pública assumeixin i superin les seves mancances.

LA CONTRACTACIÓ EXTERNA ÉS UNA FORMA DE PRIVATITZACIÓ?

Sí, l’externalització és un eufemisme per a definir una de les moltes manifestacions de la privatització d’un servei públic.

PER QUÈ DEFENSEM ELS SERVEIS PÙBLICS ?

El serveis públics són indispensables per combatre les desigualtats socials i territorials. Els serveis públics s’han de desenvolupar en base a les necessitats de la ciutadania i no s’han de regir únicament per criteris de rendibilitat econòmica, sinó de rendibilitat social. L’execució privada d’un servei públic no assegura un millor servei al ciutadà, al contrari, és la millor garantia de que rebrem una assistència deficitària perquè l’objectiu del gestor privat és el benefici empresarial.

Una de las finalitats ocultes de les polítiques privatitzadores és repercutir el cost d’un determinat servei a l’usuari/a, però sense que sigui una taxa, és a dir, que no sembli que te’l cobra l’administració, la qual d’una manera no directa sí que ho fa.

Un dels principals problemes detectats en relació amb les privatitzacions és la tendència a generar estructures de mercat molt concentrades, que fan extremadament difícil la competència pel contracte d’adjudicació, cosa que confereix un fort poder a les empreses ja instal·lades. Amb la privatització de serveis públics es tracta els ciutadans com a clients i no com a portadors de drets i atorga a les privatitzacions un caràcter pràcticament irreversible.

La majoria de vegades la privatització o externalització de serveis públics les fan les administracions només per desentendre’s de les qüestions laborals, és a dir, la retribució dels empleats públics i les seves condicions laborals. Aquesta pràctica acaba implicant la degradació del servei públic, ja que el que això comporta és que els treballadors/es contractats per les empreses privades tinguin unes condicions sociolaborals molt per sota de les dels treballadors/es de l’administració pública de referència; uns serveis públics de qualitat només es poden portar a terme amb unes condicions laborals dignes. El que fan, sense cap mena de pudor, els gestors de les administracions locals «privatitzadores», és aprofitar-se de la precarietat laboral a la què sotmeten els empresaris adjudicataris els seus treballadors i treballadores. Si més no, fa lleig que polítics amb un discurs públic de defensa del món del treball tolerin, perquè se n’aprofiten, que hi hagi treballadors i treballadores prestant un servei públic amb unes condicions salarials i laborals indignes.

RECUPEREM ELS SERVEIS PÚBLICS!

D’aquesta «moda» no se’n lliura l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que aplica la política d’externalització de serveis públics des de fa anys quan es van privatitzar activitats professionals relacionades amb els sectors de l’atenció a les persones com són els treballadors/es socials, l’atenció domiciliària, l’atenció a la diversitat, etc. i que no para d’adjudicar contractes en diferents serveis a empreses privades, fins i tot quan disposa o pot disposar fàcilment de personal per a fer aquestes activitats. La gestió privada de les llars d’infants municipals és un altre bon exemple de la privatització endegada per moltes administracions locals, inclòs el nostre Ajuntament, en resum: escola pública, benefici privat.

Tenim constància que les nostres autoritats s’estan plantejant seriosament que a la nova biblioteca de Singuerlín no hi hagi personal municipal d’atenció a l’usuari i aquesta funció la faci personal d’una empresa privada. Desitgem, esperem i demanem, pel bé de tothom: empleats públics, futurs usuaris de la nova biblioteca, veïns i veïnes de Singuerlín i ciutadania en general, que no ho facin.

També cal destacar que la contractació del personal va a càrrec de l’empresa concessionària, així que els professionals que hi treballaran seran seleccionats amb el lliure criteri de l’empresa, sense la necessitat d’aprovar cap mena d’oposició d’accés a l’Administració pública.

Volem uns serveis no únicament «públics», sinó també gestionats democràticament i deslliurats de la «tutela» del gestor privat amb ànim de lucre, denunciem que les privatitzacions perjudiquen tant els propis treballadors/es com els usuaris/es.

Ens rebel·lem davant tants interessos creats, volem uns serveis públics que garanteixin un accés objectiu i transparent als llocs de treball i respectin plenament unes condicions laborals, socials i econòmiques dignes dels que hi treballen: «A treball igual, salari igual».

Des de les seccions sindicals de CCOO i UGT considerem que la millor gestió dels serveis públics és la que es produeix directament des de la mateixa administració pública. Per tot això, CCOO i UGT ens oposem a la privatització de la gestió o externalització dels serveis públics en general i dels esmentats anteriorment en particular.

En aquest escrit de denúncia pública relativa a les privatitzacions, no parlem del prestamisme laboral, una altra xacra que no podem tolerar respecte de la qual estem en la fase de recollida d’informació i proves.

Creiem també fonamental garantir els drets sociolaborals de tots els treballadors i treballadores de Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i això s’ha de garantir des del mateix Ajuntament a través d’un conveni marc, assegurant la extensió i l’equiparació de les condicions econòmiques i sociolaborals de tot el personal contractat pels diferents organismes empresarials municipals.

Només si com a ciutadans i ciutadanes estem informats i actuem organitzats podrem donar resposta i aturar aquesta ofensiva privatitzadora i reconduir el procés cap a uns serveis públics de debò.

PER LA DEFENSA I DIGNIFICACIÓ DELS SERVEIS PÚBLICS, NO A LES PRIVATITZACIONS

Santa Coloma de Gramenet, 23 de setembre de 2009 Seccions sindicals de CCOO i UGT de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

http://www.gentdegramenet.org/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=879&Itemid=138

Deixa un comentari