Gramenet de Besòs

Els dijous de Plataforma, la gent opina!

Artur Fuente

Sobre velcro, forces de seguretat i seguretat.

En un dels primers divendres Kridaners d’aquest curs em van demanar que fes un escrit sobre la ciutat que ens ha vist créixer i que ara nosaltres la veiem créixer a ella d’una manera horrorosa (vegis la joia de la corona; quina cosa més lletja!) però em saltaré en part les indicacions i escriuré d’un fet que no ens afecta com a gramenencs, sinó com a catalans.

Ja fa temps que els col·legis d’advocats, els moviments socials, les organitzacions polítiques d’esquerres (de debò) i les organitzacions en defensa dels drets humans i de les persones migrades denunciaven que la policia autonòmica havia de portar visible el seu número d’identificació professional (TIP) per tal que qualsevol ciutadà pogués exercir el seu dret de tutela administrativa i judicial.

Durant el 2008 s’esperava que, després d’instal·lar càmeres a les comissaries (ara sí, per la nostra seguretat) i de denunciar als agents que havien abusat de poder a les Corts, el govern català fes realitat aquesta reivindicació. Aquesta esperança va quedar troncada en publicar-se el Decret 217/2008, de 4 de novembre d’aquell any, que literalment disposa:

Les peces visibles dels uniformes de la policia de la Generalitat-mossos d’esquadra, que portin posades a la part superior del cos els funcionaris i les funcionàries,han de

tenir incorporada, a la part davantera superior dreta, una veta adherent de color blau marí de 2 cm d’ample i 5 cm de llarg, en la qual ha de constar el número d’identitat professional.

Aquest decret tenia com a data màxima per la seva aplicació el dia 12 de maig del 2009 i únicament excloïa d’aquesta identificació a l’uniforme de gala.

Així doncs, ara mateix tots els mossos d’uniforme (excepte en els servies de gala) han de lluir la seva identificació en una veta adherent. Aquesta última paraula és la que ha troncat l’esperança d’un TIP visible, doncs, com ja es va avisar al publicar-se el decret, al ser una simple veta de velcro, els agents amb poca vocació de compliment de la legalitat se’l poden treure, i de fet, se’l treuen.

Per tant, ara el problema és més greu ja que amb aquesta parauleta el govern català permet que algun policia amb por a represàlies judicials o administratives es tregui el TIP, cosa que hauria de suposar una falta greu segons la llei de la policia catalana i la conseqüentment imposició de les següents sancions de forma alternativa o conjunta: a)suspensió temporal, b)immobilització temporal en l’escalafó, c)trasllat i canvi de destinació.

Mitjançant experiències personals i imatges audiovisuals em pogut comprovar com aquest decret no és seguit per tots els agents i fins ara no hem conegut cap cas d’obertura d’expedient per aquest tema, que de corroborar-se aquesta falta d’iniciativa sancionadora implicaria la complicitat de companys, superiors i dels alts comandaments de policia.

Sembla ser que la policia desaprova aquesta mesura pel cas dels antiavalots. Aquesta oposició va ser justificada pel secretari general del SME-CCOO en declaracions a RAC 1 com mesura de precaució per evitar “denuncies falses” derivades de manifestacions a les que assisteixen “grups organitzats violents”, ja que la brigada mòbil “moltes vegades són objectiu clarisim de grups anti-sistema”. Curiosament aquestes declaracions les va realitzar poc després de les manifestacions d’estudiants del mes de març. Així doncs, no sé si està tirant pedres contra la seva teulada o s’està referint a manifestacions de les que no en tinc constància… o potser fa falses acusacions.

Sigui com sigui, els agents antiavalots poden evitar ser identificats amb el simple gest de posar-se l’armilla, ja que aquesta peça no té cap veta de velcro.

Els mossos més professionals ensenyen el seu TIP en l’uniforme corresponent, els que tenen quelcom que amagar se’l treuen. La qüestió és que l’incompliment del decret no quedi impune.

El Che Guevara deia “la paraula convenç, l’exemple arrasa”, penso que és una frase que haurien de conèixer els mossos d’esquadra, ja que els encarregats en fer complir la legalitat han de ser els primers en complir-la i han d’estar tan convençuts de la correcció dels seus actes (legalment parlant), com per no amagar-se en l’anonimat d’un uniforme o d’un escut.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s