Gramenet de Besòs

Titulars Directa!

header_bg

Directa 153, 23 de setembre de 2009

portada153

El govern prepara dues cimeres de dirigents mundials amb secretisme

El precedent de la cimera del Banc Mundial de 2001 justificaria aquesta política 

Els preparatius previs de les dues grans trobades internacionals de líders polítics i financers que han de tenir lloc a Barcelona durant aquest curs s’estan fent amb discreció i confidencialitat. Així es desprèn de les recomanacions dels comitès organitzadors, que tenen com a precedents la suspensió de la cimera del Banc Mundial (juny de 2001) i de la cimera de ministres d’habitatge europeus prevista per l’any 2007. En aquelles ocasions la mobilització popular va forçar l’aplaçament sine die de les trobades de capitostos polítics i econòmics d’arreu del planeta.

 Fèlix Millet va remodelar la casa on es reunia la FAES

L’antiga masia Can Xammar de Dalt, a l’Ametlla del Vallès, va ser un dels principals destins dels diners que Fèlix Millet va defraudar a la Fundació de l’Orfeó Català. Entre d’altres coses, s’hi feien reunions de la FAES.

 El govern italià condecora un aviador que va bombardejar Barcelona l’any 1938

Un aviador de les forces armades italianes que va participar als bombardejos de Barcelona durant les incursions sanguinàries de l’any 1938 ha estat homenatjat i condecorat a la seva ciutat natal, al municipi d’Arezzo.

 Un parc eòlic amenaça els paratges naturals d’Horta de Sant Joan

La Generalitat va anunciar  a començaments de setembre la proposta d’utilitat pública pel parc eòlic dels Pesells, a Horta de Sant Joan (Terra Alta). Això permetrà que l’empresa Orta Eòlica, filial de Fersa, instal·li disset aerogeneradors amb una potència global de 49,6 megawatts en una zona molt propera al Parc Natural dels Ports, que té informes que destaquen el seu alt valor paisatgístic i natural.

 Una marxa amb final a Madrid denunciarà la Llei d’Estrangeria

Curs parlamentari nou i quarta reforma de la llei d’estrangeria en vuit anys. El 17 de setembre, l’avantprojecte de reforma presentat per el govern estatal el desembre de l’any 2008 va superar el primer escull, amb el suport de Coalició Canària i Convergència i Unió i amb les esmenes a la totalitat d’ERC, IU-ICV, PP i PNV. Diverses entitats i organitzacions que treballen pels drets humans i diversos col·lectius d’immigrants han mostrat el seu rebuig a la reforma, que no considera la persona migrada com a ciutadana sinó com a simple mà d’obra (un exemple clar és la impossibilitat de reagrupament dels familiars majors de 65 anys). Al mateix temps, es creu que el procés d’elaboració de l’avantprojecte no ha estat democràtic –ja que els col·lectius d’immigrades d’arreu de l’Estat espanyol no hi han tingut veu– i que l’elaboració de l’escrit, en el context socioeconòmic actual, vincula de forma perillosa la crisi i la immigració.

Tractes de favor en l’entrega de pisos socials a Sabadell

ASabadell, fa una setmana, es va destapar un escàndol de presumptes tractes de favor que podria portar cua. Segons va denunciar el grup local d’ICV-EUiA, com a mínim disset dels 101 habitatges de lloguer tutelat del complex geriàtric Sant Oleguer –construïts per l’Ajuntament de Sabadell el 2003 i adjudicades el 2004– haurien estat concedits a persones que no complien els requisits legals establerts. L’escàndol encara ha adquirit més notorietat després que se sabés que dues d’aquestes persones són familiars de la regidora de Serveis Socials i Gent Gran, Maria Ramoneda, i de la Cap d’Àrea de Serveis Socials, Rosa Graells. El PSC ha negat les irregularitats.

Els ERO es multipliquen durant els darrers mesos

(de dalt a baix)

> L’alt índex de temporalitat de l’economia de l’Estat espanyol seria un dels factors que podria explicar l’allau d’acomiadaments viscuts i patits al llarg dels darrers mesos // Les indemnitzacions baixes, que arriben als vuit dies per any treballat, també faciliten a la patronal el fet de retallar les plantilles de les empreses  // La legislació tolera els ERO presentats per empreses que compten amb beneficis // Els sindicats majoritaris sovint assumeixen que hi ha un excés de treballadors en una determinada plantilla

L’editorial El Jonc commemora el seu desè aniversari

(expressions)

L’any 1999, un grup de joves emprenedors va decidir tirar endavant un projecte a priori utòpic: una editorial independentista i d’esquerres que donés sortida als productes que no tenien cabuda a les grans empreses del sector del llibre. Van optar per prendre el nom de la cita de Ramon Muntaner sobre la mata de jonc, deixant clar que el seu espai cultural i polític eren els Països Catalans. I van debutar amb tota una declaració de principis: Parla Terra Lliure, un recull de documents de la història de l’organització armada catalana.

(indirecta)

Vicenç Fisas director de l’escola de cultura de pau de la uab

“Hi ha molt mala qualitat democràtica en els processos de pau”

Vicenç Fisas és doctor en estudis sobre la pau i especialista en desarmament. Titular de la càtedra Unesco sobre Pau i Drets Humans des de fa una dècada, dirigeix l’Escola de cultura de Pau de la UAB, un observatori des d’on analitzen i estudien els diferent conflictes i tensions que hi ha arreu del món amb l’objectiu d’extreure lliçons per aconseguir la pau i, el que potser és més important, prevenir la guerra.

Subscriu-te al Setmanari de Comunicació Directa

directa1

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s